Poređenje sajtova za Online kupovinu

U poslednjih, recimo nešto više od godinu dana, aktivan sam korisnik sajtova za online prodaju. Konkretno, u pitanju je eBay. Preko istog sam kupio preko stotinu predmeta. Od toga, samo dve stvari nisu stigle, a neće ni stići zbog mog blagovremenog ne reagovanja na nedostatak pošiljke. Sledeći put sam odreagovao, i sve je bilo u redu. Elem, poenta ovog teksta nije da kudim eBay i da skrećem pažnju na pouzdanost takvih sajtova za kupovinu, opreznost je uvek neophodna. Obzirom da sam nedavno uspešno izvršio kupovinu na druga dva sajta, hteo bih da napravim manju uporednu analizu svih sajtova sa istaknutim prednostima i manama.
Prvo bih počeo od već spomenutog eBay-a, kao jednog od najpoznatijih sajtova za online kupovinu, ukratko samo par stvari naveo jer smatram da je većini dobro poznat.

eBay

eBay (1995) je sajt koji okuplja fizička i pravna lica, kako u ulozi prodavca, tako i u ulozi kupca. Predmeti na sajtu se prodaju po tačno određenoj ceni ili aukcijski, licitiranjem. Obuhvata veliku grupu predmeta, što bi ljudi rekli, od igle do lokomotive. Predmeti su lepo fotografisani i opisani. Kao i na drugim sajtovima, tu je i mogućnost ocenjivanja i komentarisanja prodavca i kupca.

Prednosti:

 • veliki izbor predmeta (garderoba, obuća, tehnika, alati)
 • kao korisnik ste osigurani od nastale eventualne štete, (gubitka novca / predmeta)
 • mogućnost izbora vrste isporuke (shipinga)
 • prilikom odabira predmeta, prikazane sve informacije i opis predmeta kao i dostupan profil prodavca (njegovi predmeti i ocene)
 • iako pretežno ima dosta prodavaca iz Kine, ima i iz ostalih krajeva sveta (Evrope i Amerike)

Mane:

 • previsoka cena shipinga za predmeta koji dolaze iz Evrope i Amerike (nekad prevazilaze cenu samog predmeta)
 • predmeti koji se šalju free shipingom, za posledicu ima da vam naručena stvar bude isporučena ispred vrata stana (u hodniku, jer u pošti nisu u obavezi da vraćaju pošiljku, nije preporučena)

 

Aliexpress

Dobro poznati Aliexpress funkcioniše isto kao i eBay sa nešto kraćim stažom (1999). Nedavno sam poručio 2-3 predmeta na koja čekam, te neću mnogo duboko ulaziti u analizu. Osim dizajna, sve ostalo je isto kao na eBay-u, C2C, B2C i B2B poslovanje, ocenjivanje i komentarisanje. Za sada je Aliexpress deluje povoljnije i sa možda nešto većim izborom te samo iz tog razloga bih im dao blagu prednost. Kvalitet naručenih stvari ću naknadno komentarisati kada mi pristignu porudžbine.

 

Light in the box

Sajt za koji sam saznao nedavno, dovoljno davno da ga “istestiram” (da nešto naručim i da mi to stigne na adresu). Naime, prijatelj me je zamolio da proverim o kakvom se sajtu zapravo radi, obzirom da je i on dobio preporuku sa druge strane, a od osobe još manje stručne u korišćenje računara i Internet servisa tog tipa. Odlučih se da “istražim” sajt, malo da isščitam njegov istorijat, detalje, i pravila korišćenja, došao sam do zanimljivih saznanja. LightInTheBox ne okuplja prodavce, već se oni bave maloprodajom. Registrovani su na dve adrese, jedna je u SAD-u, druga u Kini. Imaju širom sveta svoja skladišta. U slučaju da morate vratiti kupljeni predmet, šaljete ga najbližem skladištu. Osnovani su tek 2007. godine i mogu zaključiti da su se prilično brzo razvili.

U ponudi imaju najviše garderobe. Poseban akcenat daju na venčanice, ne znam zašto, iako imaju razne stvari za kuću i baštu, gedžete, alate.
Fotografije predmeta su bolje i kvalitetnije, barem meni tako deluju, sajt mi je lepši i pregledniji. Imaju i lepu aplikaciju za pametne telefone, u kojoj pak dosta dominira crvena boja koja može nekome i da zasmeta.
Prednosti:

 • prednost ovakvog vida prodaje jeste ta što vam sve željene stvari koje ste stavili u korpu stižu zajedno u paketu, ne pojedinačno od svakog prodavca ponaosob.
 • na kraju vaše porudžbine postoji mali indikator dokle je stigla porudžbina.
 • ono što mi nazivamo plaćamo kao preporučenu pošiljku, kod njih je to neka vrsta osiguranja. Ako niste kod kuće, u poštanskom sandučetu će vam poštar ostaviti nepopularni žuti karton za podizanje paketa (ovo je za mene najveća prednost). Košta 0.90 centi.
 • izdvojio bih ocenjivanje predmeta. Svaki predmet ponaosob fotografišete, uploadujete fotografiju, napišete opis predmeta i ocenite ga.

Mane:

 • mana je što nekad čekate po 4-6 dana samo na njihovo slanje, jer im se vaši predmeti nalaze u različitim skladištima, pa dok ih sve ne skupe u jedan paket, načekaćete se.
 • prilikom kupovine određenih stvari koje postoje u više boja, nemate mogućnost odabira iste, već ćete dobiti nasumično odabranu boju (Random).

Za kraj o LightInTheBox bih ostavio jednu malu konstataciju, po mojoj slobodnoj proceni, a radi se o tome da predmeti koje sam kupovao na eBay-u, ovde sam kupovao po nešto nižoj ceni. Ali, ono što sam zapazio, jeste da su kvalitetnije stvari, bolja je izrada.

Rezime:

 1. LightInTheBox
 2. Aliexpress
 3. eBay

 

 

 

2 thoughts on “Poređenje sajtova za Online kupovinu”

 1. Zato cena izrade sajta za online prodaju cesto zavisi od kolicine artikala koje treba dodati na sajt. Ako hocete da dobijete sajt sa 10 unetih artikala a vi posle da dodajete proizvode, javite se odmah, imacete najpovoljniju cenu za takav sajt.

 2. Hvala za korisne savete. Preporucila bih takodje i Direktan uvoz iz Kine gde mozete procitati mnoge savete i pronaci preporucene kineske sajtove za kupovinu 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *